KURV
Du er kun {{ ssTotalPrice }} fra fri fragt!

Wuhuu! du har fået fri fragt

Hvilke telte er vandtætte?

Praktisk info -

Hvilke telte er vandtætte?

Hermed en guide der i grove træk beskriver hvilke faktorer der afgør hvorvidt et telt er vandtæt eller ej. Hvis du ikke gider bruge tid på at læse hele artiklen kan du scrolle ned i bunden af siden, hvor der er opsat en tabel der i grove træk illustrerer og opsummerer artiklen.

Der er 4 hovedfaktorer som vi vil komme ind på:

  1. Vandsøjletryk
  2. Vandtætte syninger
  3. 1 eller 2 lags telt
  4. Gulvet

Vandsøjletryk

Teltets vandsøjletryk beskriver for mange mm vand hver cm2 af teltets yderdug kan holde til før vandet begynder at trænge ind - Billige festivaltelte har ofte kun et vandsøjletryk på 400-600mm hvilket kun er nok til lettere regn i korte perioder. Den generelle regel er at stort set alt over 1500mm bliver betegnet som vandtæt - Alle telte inkluderede i vores festivalpakker har derfor et et vandsøjletryk på mindst 2000mm. Det er dog vigtigt at understrege at ingen 1-lags telte er 100% vandtætte ved længerevarende regn over flere dage, det skyldes at teltdugen samtidig med at den skal være vandtæt også skal være åndbar, således at vejret kan trækkes inde i teltet. Vandsøjletryk og dog langt fra den vigtigste egenskab et vandtæt telt skal have - og vi vil i det kommende afsnit beskrive vigtigheden af "vandtætte syninger"

Vandtætte syninger

Langt størstedelen af telte på det danske marked har en vandtæt eller vandresistent yderdug, det er dog langt fra alle producenter der har husket at få alle syninger limede eller der som der i fagsprog beskrives som "tapede sømme" Det skyldes at et telt består af mange forskellige stykker stof, som herefter bliver syet sammen - en syning vil altid efterlade små huller hvor vandet kan trænge direkte ind, det er derfor netop denne faktor som i 9 ud af 10 af gangene er skyld i vand i teltet. At lime alle syninger er en dyr omkostning i produktionen, og det er derfor ofte her producenter hopper over da de fleste forbrugere ofte kun kender til vandsøjletryk. Alle vores telte uanset om de er 1 eller 2 lags har vandtætte syninger - hvilket sikrer en vandtæt yderdug. Vi vil i det kommende afsnit beskrive hvilken faktor forskellen på et 1 lags og 2 lags telt har for vandtætheden.

1 eller 2 lags telt

Et 1 lags har som navnet antyder blot en enkelt vandtæt teltdug, et 1 lags telt er derfor en del hurtigere at opsætte, har en lavere vægt samt koster en del mindre end et 2 lags telt. 1 lags teltet kan sagtens klare kraftig regn i og med at vores telte har vandtætte syninger samt et højt vandsøjletryk. Ved længerevarende regn er der dog ingen 1 lags telte som kan kalde sig 100% vandtætte, et andet minus med et 1 lags telt er at der ofte opstår kondens på indersiden af teltet, dette er ikke et dårligt tegn, men blot et bevis på at teltdugen er vandtæt. Det skyldes at kroppen afgiver op til 1 liter væske per nat, så hvis der f.eks sover 3 personer i teltet vil der altså hurtigt opstå kondens inde i teltet, på trods af udlutningen i toppen af teltet

Et 2 lags telt er opbygget med samme yderdug som 1 lags teltet, men har også et ekstra indertelt som er lavet af åndbart polyester - det sikrer at der er rigtig god udluftning inde i teltet, kondens i inderteltet vil derfor stort set aldrig kunne opstå. Teltet kan samtidigt klare en del mere regn over længere perioder, da de enkelte dråber regn der skulle komme igennem yderdugen vil blive stoppet af inderteltet. Det er ligesom med 1-lags teltet vigtigt at man ikke ligger direkte op af teltdugen og dermed presser inder og yderdug mod hinanden - da det netop er mellemrummet mellem de 2 lag der sikrer god udluftning samt et vandtæt telt. Det er samtidigt en rigtig god ide at bruge de medfølgende barduner til teltet, så yderdugen trækkes helt ud og ikke rører ved inderteltet.

Gulvet

Gulvet skal kunne klare mere vand end siderne af teltet, da der konstant er pres på gulvet. Størstedelen af alle telte er lavet af en presenning bund (PE) Denne bund er rigtig god da den er 100% vandtæt og rigtig billig i produktionen. Den har dog også en del ulemper, den er blandt andet en del tungere end alternative bunde, men den største ulempe er at den ikke kan limes sammen med teltdugen. Det betyder at syningen mellem teltdugen og bunden aldrig vil være telt vandtætte. Dette problem gælder kun for 1 lags telte da yderdugen på et  2 lags telt går helt ned til jorden og dermed beskytter denne syning i inderteltet. Vi har derfor valgt at bruge en bund lavet af oxford materiale til alle vores 1 lags telte - denne bund koster næsten 4 gange så meget som en normal PE bund, men har den yderst vigtige egenskab at den kan limes sammen med teltdugen, hvilket sikrer at alle syninger er vandtætte.

Nedenstående tabel opsummerer i grove træk forskellen på et 1 og 2 lags telt

Vigtige faktorer 1 lags telte 2 lags telte
Vandtæt til kortvarig kraftig regn X X
Vandtæt til længerevarende kraftig regn X
Vandtætte syninger X X
Presenning bund X
Oxford bund X
God udluftning X
Opsætningstid 2 minutter 5-10 minutter

Skriv en kommentar